Three Rivers News, 2002-07-30
TUESDAY, JULY 30, 2002
 VOLUME 1 NUMBER 38
SPONSORED AND PUBLISHED BY THREE RIVERS KIWANIS
& THREE RIVERS COMMUNITY ALLIANCE

REMEMBER, FOR ALL EMERGENCIES DIAL 911!!!

LOCAL WOMAN HONORED AT SURPRISE 85TH BIRTHDAY PARTY
BY LAUREL HARRIS
     On July 7th, 2002, Nat Harris was the guest of honor at a surprise 85th birthday party held at the Milo Town Hall.
     Over 150 folks turned out to wish her a happy birthday. Family members included: her brothers, Charles and his wife Peg, from California, Carl and his wife Carol, from East Corinth; sisters Pauline from Boston, Dot from Ellsworth, and Madeline from East Corinth. Her sister, Evelyn, from Florida, was unable to attend.
Her son Murrel, and his wife Laurel, five out of six grandchildren and her two great-grandchildren were also present, along with many nieces and nephews.
     Nat was born in Charleston, one of eleven children, on June 14, 1917, to Henry and Ruth Dunham. She graduated from Higgins Classical Institute in 1936, and continued her schooling at the Eastern Academy of Hairdressing, where she graduated in 1937. Nat worked as a hairdresser for 64 years, retiring in 2001 at the age of 84.
     Nat moved to Milo in 1939, and it was there that she met Lewis Harris, who she married Sept. 23, 1944. Their son Murrel was born on Dec. 16, 1945.
     Nat has been a member of the Park Street United Methodist Church for 60 years and is a very active member of the United Methodist Women. She is also a valued member of the Ayuda Club, the Garden Club, the American Legion Auxiliary, the Neighborly Christmas Club, the Senior Citizens Club and is an invaluable volunteer for the Milo Meals for Me program.
     Nat’s immediate family includes: her son Murrel and his wife Laurel; granddaughter Laurie Cates and her husband Scott of Old Town; granddaughter Tina Vanidestine and her husband Ed, from Brewer; four grandsons; Ryan Harris and his wife Karen, of Hampden; Reid Harris and his wife Chris, who live in New Hampshire; Lance Harris and Michael Harris of Milo; and two great-grandchildren, Jacob and Alyssa Harris, the children of Karen and Ryan.
     Nat is a very loving and caring lady who is an inspiration to her family and community, for all the wonderful things she does. Her family and friends hope the party will be a special memory for her for many years to come.

THANKS TO ALL…
     I would like to express my sincere thanks to my family and all my wonderful friends for the cards, gifts and for your presence at the surprise 85th birthday party held in my honor on July 7th.
     A very special thanks to Val Robertson, Beth Zimmerman and my granddaughters, Laurie Cates and Tina Vanedistine for all your hard work and for getting the party set up.
     Thank you to everyone who brought food, sent cards, or helped in any other way to make the party such a special surprise…one I will remember always. Thanks also to the clean-up crew
          With my deepest gratitude,
          Nat Harris.


COME TO THE FAIR!!!
The Milo Garden Club invites you to attend its Annual Summer Fair
Thursday, August 1, 2002
11:00 am – 2:00 pm
Luncheon by donation
On Sale: Plants, Perennials, Crafts and Food
Free Admission!
Door Prize Drawing, Informational Handouts and an Auction
“The road to a good time begins at the Summer Fair”!
Services at St. John the Baptist Episcopal Church, in Brownville Junction, will be held at 9:30am on August 4 and August 11 instead of at the usual 8:45 hour. Rev. Nancy Moore will be on vacation and the service time has been changed to accommodate the supply priest, Fr. Frank Baker. Services will resume at 8:45 with Rev. Moore on August 18.
NEED COMPUTER HELP?
     Seth Barden, an invaluable part of this newspaper and co-creator of The TRCMaine website, is available to help you with ANY computer problem. He can make your computer do what you want it to do! He can work on any PC, so if you have a computer problem, call Seth at 943-2425 or check out his personal site at www.sethen.com.
Page 1

STATEMENT OF POLICY

   Three River News is published weekly by Three Rivers Kiwanis. It is available Tuesdays at the Milo Farmer’s Union, BJ’s Market, Graves’ Service Station, Robinson’s Fuel Mart, Reuben’s Farmer’s Market, Angie’s, Milo Exxon, Rite Aid, and Milo True Value. The paper can also be viewed online at www.trcmaine.org. Donations can be mailed to Valerie Robertson, PO Box 81, Milo, Maine 04463
   Letters to the editor, social news, school news, items of interest, or coming social events may be submitted NO LATER THAN FRIDAY NOON to the following addresses:
     Valerie Robertson, PO Box 81, Milo, Maine 04463 or e-mailed to val04463@verizon.net or call 943-2324.
   Nancy Grant, 10 Belmont St. Milo, Maine 04463, or e-mailed to msnancy@midmaine.com or call 943-5809.
   Please drop suggestions and comments into the donation box or contact one of us. We welcome your ideas. All opinions are those of the editors unless otherwise stated. We will publish no negative or controversial comments. The paper is written, printed, and distributed by unpaid volunteers. Donations are used to cover expenses of printing, paper and materials.

Valerie Robertson | Nancy Grant | Virgil Valente
Tom Witham | Seth Barden | Kirby Robertson

HOW TO RECEIVE THE THREE RIVERS NEWS BY MAIL
   We have received many inquiries from readers as to how they can get the Three Rivers News delivered to their mailbox each week. The news is available by subscription in 30-week increments. For each 30-week subscription we ask for a donation of $25.00 to cover the cost of printing and mailing. If you would like to sign up to get the news delivered, send your name, address and a check for $25.00 to:

Valerie Robertson
PO Box 81
Milo, Maine 04463
Nancy Grant
10 Belmont St.
Milo, Maine 04463

   We will mail your issue each Tuesday morning so you can have a nice fresh paper delivered every week! This makes an especially nice gift for an elderly person or for someone who lives away, but still likes to keep in touch with area happenings


MEALS FOR ME. MENU

TUES., JULY 30 SEAFOOD CASSEROLE, GREEN BEANS, PUMPKIN CHOCOLATE CHIP COOKIE
WED., JULY 31 SPAGHETTI CASSEROLE, TOSSED SALAD, BLUEBERRY COBBLER
THURS., AUG. 1 HOMEMADE BAKED BEANS, HOT DOGS, COLE SLAW, PINEAPPLE CRISP
FRI., AUG. 2 BAKED STUFFED CHICKEN, BOILED NEW POTATOES, FRESH CARROTS, SLICED PEACHES
MON., AUG. 5 MEATLOAF, GRAVY, MASHED POTATO, FRESH SPINACH, JELL-O
TUES., AUG 6

BAKED HAM, BAKED POTATO, PEAS, SLICED PEARS

ANYONE 60 OR OVER IS INVITED TO ATTEND OUR MEALS. WE MEET AT THE MILO TOWN HALL DINING ROOM ON MONDAYS AND THURSDAYS AT 11:45 AM AND AT THE QUARRY PINES COMMUNITY ROOM ON FRIDAYS AT 11:45 AM. PLEASE MAKE PLANS TO ATTEND! FOR RESERVATIONS CALL 943-2488. A $2.50 DONATION IS SUGGESTED AND APPRECIATED

NEWS FROM BROWNVILLE
BY SOPHIE WILSON
NOTICE TO CITIZENS...
The departure of Barrett Paving Company marks the end of the first phase of Brownville's 2002 paving project. Next, members of the Highway Department will be working to pull in the road shoulders and feather out the gaps between the pavement and gravel driveways throughout Town. Please be patient as the crew finishes construction on Van Horne Avenue and begins to work on the newly paved roads.
Unfortunately, the well at the Pine Tree Cemetery in the Junction has gone dry and water is no longer available on-site. We hope that the level will rise high enough to provide water in the near future. However, until then, please plan to bring any water that you may need with you when you visit the cemetery.
A special joint meeting of Brownville's Selectmen and Budget Committee is scheduled for Wednesday, July 31, 2002 at the BJHS Alumni Hall beginning at 6:00 p.m. The purpose of this meeting is to evaluate potential cost savings measures and prioritize services across all Town Departments. In light of current budget troubles at the State of Maine, all municipalities are faced with potential long-term reductions in revenue. We hope that this meeting will provide a forum to brainstorm potential methods to reduce costs while limiting impact on direct services. Town employees and interested community members are strongly encouraged to attend to participate in the discussion.
At the last meeting of the Brownville Board of Selectmen, the tax rate for 2002 was set at $23.28 per $1,000 in valuation. Taxes are due on or before September 15, 2002, with interest at the rate of 8.75% per year accruing on any outstanding balances as of September 16, 2002. We are in the process of proofing the tax bills and filing paperwork for commitment, but people should receive their bills in the next couple of weeks. If you do not receive a tax bill for property that you own, please call the Town Office at 965-2561.

Ted Williams Trivia
BY BILL SAWTELL
Choose the best answer.
1. Ted Williams came from (a) Florida, (b) California, (c) Minnesota, (d) Arizona.
2. His number was (a) 1, (b) 8, (c) 9. (d) 16.
3. He played (a) catcher, (b) shortstop, (c) pitcher, (d) left field.
4. He once hit (a) .359, (b) .377, (c) .406, (d) .500
5. He fished the (a) Penobscot, (b) Mirimichi, (c) Restigouche, (d) Hudson.

Page 2

6. He was called the (a) Splendid Splinter, (b) Old Tiger, (c) Crusher, (d) Grand Slam Boy.
7. He hit (a) 356, (b) 521, (c) 544, (d) 610 home runs.
8. His favorite soft drink was (a) Pepsi, (b) Coke, (c) Mountain Dew, (d) Moxie
9. He batted (a) third, (b) fourth, (c) fifth, (d) leadoff.
10. He had trouble with (a) Casey Stengel, (c) Mickey Mantle, (c) the Boston press., (d) Jackie Jensen

Answers: 1-b 3-c 3-d 4-c 5-d 6-a 7-b 8-d 9-a 10-c

Brownville Trivia
BY BILL SAWTELL
Choose the best answer.
1. The Assembly of God Church was on (a) Pleasant Street, (b) Stickney Hill, (c) Church Street. (d) Van Horne Avenue.
2. The last BJHS gymnasium was constructed in the (a) twenties, (b) thirties, (c) forties, (d) fifties.
3. Alice Zwicker was a(n) secretary, (b) teacher, (c) nurse, (d)accountant.
4. (a) Alton Knox, (b) Henry Graves, (c) Phil Adams, (d) Ralph Perry took a railroad bell to Lewiston in 1959.
5. (a) Samuel Fowler, (b) Moses Brown, (c) Francis Brown, (d) Park Holland, bought the land that became Brownville.
6. John Heath was Brownville's first (a) white settler, (b) preacher, (c) blacksmith, (d) doctor
7. The Smith District School was (a) on the Schoodic Lake Road, (b) in Williamsburg, (c) in North Brownville, (d) beyond Stickney Hill.
8. Lefty Strout signed with the (a) Braves, (b) Red Sox, (c) Yankees, (d) Phillies.
9. The Lewis Office Building was on the (a) west side of the river, (b) north of the dam, (c) east side of the river, (d)south of the bridge.
10. Sam Cohen's wife was named (a) Mary, (b) Dolly, (c) Peggy, (d) Ruth.
Answers: 1-c 2-b 3-c 4-a 5-b 6-a 7-d 8-a 9-c 10-b


A Historical Review
Recipes from World War II Era
Bangor Daily News, March 13, 1942
(Submitted by C.K. Ellison, 2002)
Corn Squares
     One cup cornmeal, 1 cup flour, 4 teaspoons baking powder, 1 teaspoon salt, 1/4 cup sugar, 1 egg yolk, 1 cup milk, 3 tablespoons fat (melted), 1 egg white.
     Mix together corn meal, flour, baking powder, salt, sugar, yolk and milk. Beat well and lightly stir in the rest of the ingredients. Pour into a greased shallow pan. Bake 20 minutes in a moderate oven. Serve warm, cut into squares.
Potato Omelet
     2 cups mashed potato, 1 tablespoon melted butter, 1/4-cup milk, 3 or 4 eggs, Salt, pepper, 1 teaspoon grated onion, 1 tablespoon chopped parsley. Add milk and butter to mashed potatoes. Beat eggs until light, combine with potato, and add seasoning. Heat a little fat in frying pan, add potato mixture and cook slowly until browned on the bottom. Fold and turn out onto a hot platter. Serve with crisp bacon slices for a delicious luncheon dish.
Salmon Casserole
     The white sauce... 2 tablespoons fat, 4 tablespoons flour, 1/2-teaspoon salt, 1-cup evaporated milk mixed with 1-cup water. Melt fat, add flour and salt, stir and cook 2 minutes. Gradually add milk and water, stirring constantly, and cook until mixture thickens. The casserole... 2 cups white sauce, 1-pound can pink salmon, 6 slices bread. Break up salmon with fork to absorb salmon liquid. Arrange bread and salmon in layers in a greased baking dish. Cover with the white sauce and bake in a moderate oven 15 to 20 minutes.
Victory Cake
1/3 cup fat, 1/2 cup dark brown sugar, 1 egg (beaten), 1 square chocolate (unsweetened), 1/2 teaspoon salt, 1 teaspoon vanilla, 3/4 cup corn syrup, 1 1/2 cups flour, 1 teaspoon soda, 3/4 cup buttermilk or sour milk.
     Cream fat and sugar. Add egg, chocolate, salt, vanilla and syrup. Beat, sift flour and soda, and add, with buttermilk, to rest of ingredients. Beat again and pour into loaf pan lined with wax paper. Bake 45 minutes in moderate oven (350). Let cake stand 5 minutes in pan and remove to rack. Cool and frost.
      Frosting... One cup chopped mixed dried fruits (prunes, peaches, apricots), 3/4 boiling water, 1 teaspoon honey, 1 egg white (beaten), 1 teaspoon lemon extract, 1/2 cup confectioner's sugar, 1/8 teaspoon salt. Simmer fruit and water 5 minutes. Add honey and cool. Stir into white, add rest of ingredients. Stir until thick.
Waffles
     One cup mashed sweet potatoes, 4 tablespoons dark brown sugar, 1/2-teaspoon salt, 1-cup milk, 1-cup flour, 3 teaspoons baking powder, 2 egg yolks, 2 beaten egg whites, 5 tablespoons fat (melted). Mix potatoes with sugar, salt, milk, flour, baking powder and yolks. Beat 2 minutes. Lightly stir in the rest of the ingredients and bake on a hot waffle iron.


LITTLE LEAGUE NEWS
SUBMITTED BY SCOTT AND JEAN LARSON, (AND OTHERS)
Thursday July 18, at the Milo Field of Dreams: Red Sox 11 vs. Orioles 8
     The Red Sox scored in every inning except the last one to give them an 11-8 win over the Orioles here tonight. An inspiring rally (with 5 runs) in the bottom of the 4th inning brought the Orioles to within 3, but that would be as close as it would get for them this time around.
     Nick Emery led the Red Sox by blasting 3 big home runs and a double with Brian Zwicker chipping in a pair of doubles and a single. Jimmy Gledhill got a bat on the ball with 2 singles along with a single by Chelsea Clark.
     Chris McCleary led the Orioles with a double and a single along witha nice single by Michael Johnson. Erica Lyford and Mike Lawson pitched for the Orioles.
Page 3

Wednesday, July 24, at Milo: Cubs 4, Braves 3
     The 7-0 Cubs came from behind the beat the Braves, led by the hitting of Brian Saunders, who went 2 for 3. Kiel Larson, Zach Kutz, and Timothy Nason each went 1 for 3.
     Sean Murphy, Stephen Morse, and Kyle Gero, all going 1 for 3, did the hitting for the Braves, who played a great game

INNING 1 2 3 4 5 6 FINAL
BRAVES 0 0 4 0 0 0 4 (3 Hits)
CUBS (8-0) 1 0 1 3 3 8 (4 Hits)

Thursday, July 25th A's 4 vs. Orioles 6, at Davis Field in Brownville Jct.
     With each team starting the game off with only 9 players each.......it looked like it was going to be an interesting game. That it was!!!; and pretty evenly matched.
     FOR THE A'S: Alex London pitched 3 strong innings for the A's with help from Caleb Stanley (1 inning) and Roy pitching an inning. I must add how well Dillon Lyford did behind the plate.......Does anything EVER get by him? Not to
mention Dillon had a nice double and single for his team. Justin Artus had a pair of singles, as did Luke Knapp; Alex London singled for the A's.
     FOR THE ORIOLES: Erica Lyford pitched a great game with (I think) 6 strike outs for her team. Mike Lawson pitched 2 innings with 3 strikeouts and a great job behind the plate. Chris McCleary led the team with an in-the-park homerun along with 2 key singles from Michael Grant to help lift their team to their second win of the season.
     I would like to add that the game ball went to Richie Russell for some great fielding at second base......but he unselfishly gave it to Chris McCleary because Richie thought he deserved it more .... how nice was that?
     PLAY-OFFS START SOON........I urge everyone to come out and enjoy the games!!!!!!


Traditions of a Milo-ite
BY KATHY WITHAM
     My husband and I can usually be lured into the Milo True Value on most months by the Bargain of the Month. Today we were lured in by the bargain priced 65-ft. hose that beckoned from the big sign on the store window. I think that it was fate that took me into the store this afternoon. The usual banter between my husband and the staff aside, Sheila Ellis and I got into a conversation about this column and the fun she has reading it each week. Sheila made a suggestion that I do a column on the carnival. Sheila, Sheila, Sheila......what a wonderful idea!!!
     How could I have forgotten that wonderful summer tradition. The American Legion sponsored it each summer. The trucks laden with rides, side shows and games rolled into town each summer. Along with the trucks came the "carnies." They were a mysterious lot those "carnies," traveling from town to town making magic for kids. Within a day or two, with the help of some local teenaged boys, the

big field behind the Legion Hall was transformed into a magically lighted and festive funland. Carnival music filled the air. The scent of french fries, onion rings, fried dough and cotton candy wafted all over town...depending on which way the breeze was blowing. Summer fun for all of us kids....and I tend to think it was fun for our parents, too.
     I can remember the anticipation that built on carnival night. One time, years ago, my good friend Michael Mulherin and I were reminiscing about the carnival. He told me that on the night that his family planned to attend the carnival, he and his brothers would be so anxious to get there that they would run down the street to the old Chase Hall and run up the fire escape, where they could see over the tops of the trees down to the Legion Field. They'd gaze excitedly down towards the carnival waiting for the Ferris wheel to come to life and the festivities to begin. As soon as things got going, they would run pell-mell down over the stairs and back to their house to bug their mother about "hurrying up" so that they could go. I'm sure that their mother...like most of our mothers...wanted to at least get the supper dishes out of the way before going out for the evening.
     My father's business bordered on the Legion Field, so we'd park at the store and walk through the tall grass and go to the ticket booth where Ada Nutter would be selling tickets to all the rides and attractions. Onto the midway we'd go. We could barely stand the excitement! We'd meet up with all of our little friends and go on the rides together. I'll never forget the first year that the Tilt-A-Whirl arrived! Another big deal was the year that the Scrambler showed up. Can you remember the feel of the breeze through your hair on the Swings? Or, can you remember that funny little twist in your stomach when the Ferris wheel started its ascent high up into the Milo night?
     One of the hawker's games displayed a huge bride doll. Her fully circular white satin dress was pinned up all around her on the board above the game. I'll never forget how beautiful I thought she was, and how much I wanted her. The game of chance looked fairly easy. You had to toss a little wooden ring over the neck of a Coke bottle. My dad said, "I can do that!" "Sure you can," my mother said all the time rolling her eyes heavenward. Dad got three rings for his ticket, and lo and behold he got a ringer! Yea Dad!!! The bride doll was mine. The down side to the bride doll story was the sad fact that she was "for show" only. I imagined that I'd be able to play with her...having my mother make some outfits for her to change into. That wasn't to be the case. Ah well, my hero had won me the doll and for his trouble he got to lug it around the rest of the evening.
     Mom always wanted me to be "dressed" for the occasion, so in my younger years I wore a little dress to the carnival. Imagine it! Probably white socks and patent leather shoes, as well. There is no doubt in my mind that I had matching ribbons in my hair. One year, though, when I was about 12 or 13 years old, my mom was away, helping one of her sisters on the week that the carnival was in town. Dad was in charge. Let the good times roll! A friend called and invited me to go to the carnival with her,
Page 4

unchaperoned. I will never forget how much courage it took to ask Dad if I could go. "Sure," he said. Well, that was so easy I thought I'd take it one step further and see if I could wear shorts. "Sure," he said again. I was on a roll! He gave me a few bucks and sent me on my way...and if I remember correctly, I was scared to death. The terror was short lived, as I'd only been at the carnival for a few minutes when I realized that Dad had chosen that same night to bring my brother to the carnival, too. Old eagle eye was lurking around every corner.
     When we got a little older...like teenaged...the boys would all talk about the Hoochy Coochy Show. Of course they weren't allowed to go inside that tent, but they used to try their darndest to peek in under the flap. Well, in hindsight, how could they resist the man standing outside yelling, "She walks, she talks, she crawls on her belly like a reptile!" Imagine the image this conjured up in their adolescent minds. One year there was a big scandal about town when a local minister tried to get the hoochy cooch closed down. There were probably as many outraged women on the one side of that issue as there were outraged men on the other side. I don't remember now how it ever was resolved, but I've always blamed that controversy on being the catalyst that caused the demise of the carnival.
     Nothing lasts forever, I guess, but wasn't it fun? And isn't it fun to remember those carefree summer nights. Fortunately, our children and grandchildren get to experience the fun of the Piscataquis Valley Fair at the end of each summer; but I'm sad that they don't get to experience the same thrills right here in Milo.
     This week's recipe has not one thing to do with the carnival....but it's a wonderful fun-filled recipe and you'll love them!
Whoopie Pies
2 cups flour
1-cup sugar
6 tablespoons of cocoa
2-egg yolks
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1 cup milk
1/2 cup shortening
     Cream the shortening and sugar, beat in the egg yolks, sift in the rest of the dry ingredients and add them alternately with the milk. Drop by a fully rounded teaspoon onto a greased baking sheet and bake at 375 degrees for 10 to 12 minutes. Try to make an even amount.

The filling follows:

2 cups of confectionery sugar
1/2 cup shortening
the 2 egg whites
1 teaspoon vanilla
     Cut the shortening into the confectionery sugar and then stir in your egg whites and vanilla. Fill your whoopie pies after they have cooled. Wrap each whoopie pie in plastic wrap or place each in a sandwich baggie.
Science Corner
BY VIRGIL VALENTE
Matching
Match unit with proper category
1. Work a. Miles per hour
2. Sound b. Watt
3. Distance c. Decibel
4. Light d. Volt
5. Resistance e. ampere
6. Velocity f. miles per hour per second
7. Power g. Foot Pound
8. Acceleration h. Lumen
9. Potential Difference i. Meter
10. Current

j. Ohm

Weather
     Have you ever wondered what a meteorologist was talking about when terms like warm and cold front, high and low are tossed about? Hopefully I can help a little with this article.
     Most of our weather can be said to come from the sun. Since the equatorial regions of the earth receive more direct sunlight they heat up more. The warm air moves toward the Polar Regions and the cooler polar air moves toward the equator. This movement of air causes the weather we have. Heating water in a pan on the stove is similar. The water directly over the heat warms up and rises to the top while cooler water from the outer edge of the pan moves in to take its place.
     High pressures are usually associated with sunny weather. They are called high pressures because the air is falling creating a greater pressure on the surface of the earth. Low pressures are the opposite. The air is rising and as it does it cools and clouds form-causing precipitation. A high pressure ridge is caused when a mass of warm air pushes the jet stream north and low pressure troughs are formed when cold air pushes the jet stream south. The jet stream is a high altitude wind that blows from west to east in our part of the world. Usually cold air stays to its north and warm air to its south.
     There are five basic air masses that affect our weather in Maine. The Continental Arctic is extremely cold and originates north of the Arctic Circle. This type of air mass only occurs in winter when the sun doesn’t get north of the Arctic Circle to heat the air. Our below zero weather is usually this type. There is little moisture and there are few clouds associated with this air mass.
     The Continental Polar air mass is cold and dry but not frigid. This type of air mass can occur during the summer. It brings clear cool days especially after hot humid weather. The Maritime Polar forms in the Northern Pacific and sometimes in the Northern Atlantic. The one from the North Atlantic can sometimes slip in from the East but usually our cold wet weather comes from the Pacific. The Maritime Polar has lots of moisture and is responsible for our cold rain or snow.
     The Maritime Tropical is warm with lots of moisture. This air mass forms in the Gulf of Mexico or the Southern Atlantic. It can occur any time of the year but is most prevalent in the summer. The Continental tropical is hot and dry. It forms over the southwestern United States but seldom makes it to the East Coast and Maine. The reason is that it picks up moisture in the Midwest and is modified before it can get here.
     Warm fronts occur when warm air pushes cold air. Warm air is less dense than cold air so when the air masses meet, the warm air over rides the cold air. Usually warm fronts are associated with the high wispy clouds we see. Clouds form because cold air can’t hold as much moisture as warm air so

Page 5

when they meet the boundary fills up with clouds and rain can occur. Cold air can be very stubborn about moving so warm fronts can be associated with days of rain as the boundary stays above us. Most of the precipitation of a warm front occurs before the air warms up.
     Cold fronts tend to be much faster moving. The cold air hugs the ground and lifts the warm air above it. If the leading edge of the cold air is shallow the warm air riding over it produces moisture after the temperature drops since the front comes ahead of the boundary in the upper atmosphere. This is called an anafront. If the cold air comes in abruptly, the warm air doesn’t have a chance to over ride it much so there is little moisture associated with it. It is called a katafront.
     Warm and cold fronts are associated with high-pressure ridges and low-pressure troughs. They surround lows with the warm front usually preceding the cold one.
     What about Nor’Easters? Off the East Coast of the United States we have a meeting of the cold Labrador Current and the warm Gulf Stream. When a cold front moves over the region, it enhances the difference in air temperature at the front and low forms. It moves up the East Coast. Whether we get snow or rain depends on where the warm front of the low is located. If the storm hugs the coast we tend to get rain. If the storm moves out to sea, we tend to get snow and miss the warm front part of the storm.

Answers to Quiz 1)g, 2)c, 3)i, 4)h, 5)j, 6)a, 7)b, 8)f, 9)d, 10)e

First Term of High School to 1925 – Part 2
Local History Bonus
Reprints from MHS Breeze
And other sources
     At that time the school was not graded. There were no Freshmen for the Sophomores to haze, no Juniors to give a Junior Exhibition, and no dignified Seniors. They could take the course and studies they wished and pay the tuition accordingly. These were the conditions under which our fathers and grandfathers strived for their education, and which was the beginning of our modern public High School of today (1925).
     As the town increased in size, and the needs of the town grew the present Grammar School Building was built in 1893. This was used as a High School until the present High School Building was constructed in 1906, and was from this (Grammar School) building that the first class was graduated in 1895, including 6 members who had equivalent to four years high school work. From this time the school has been graded into four classes, Freshman, Sophomore, Junior and Senior, respectively.
     The few years following showed a marked increase in population and the town was obliged to build the present High school building. This was a modern building and was equipped with all conveniences, and in the summer of 1922 a wing was added, at which time Home Economics and Manual Training were introduced into the school.
     The students are active in sports and athletics, and as before mentioned, the school ranks among the leading schools of the state and has been shown by previous typing and shorthand contests, athletics and debates.
     In view of all the difficulties the town has labored under in the past, should we not all feel pleased and content with our present building?
(From: Milo High School, by “An Alumna” – Breeze 1925)
HISTORICALLY SPEAKING
By Nancy Grant
April 6, 1943 – Milo
     Mrs. D.L. Brown recently received a letter from her nephew, Erwin Wiley, who is stationed at St. Paul, Minn., stating that he has been promoted from lieutenant to captain, and is now chief electrical engineer in the headquarters of the military service branch of transportation corps.
     Captain Wiley and several other Milo boys located there assisted in organizing equipment and training battalion and grand divisions to operate and maintain railroads in the theatre of war. Capt. Wiley is a Milo boy, is a graduate of Milo High School, and has many friends here who will be pleased to learn of his advancement in military service.
Buys Milk Route
     William Downs of Sebec has purchased the delivery milk route from Clarence West and had moved his family into the G.W. Daggett residence on High Street. Mr. West is keeping his dairy herd and furnishes Mr. Downs with his milk.
     Pvt. Albert Harris has returned to Camp Banding, Fla., after spending a week with his mother, Mrs. Ivy Harris.
Talk on Teeth
     The Milo Nurses’ Guild met last week at the home of Mrs. Nina Mooers for its monthly meeting. Roll call was answered by short notes on the life of Florence Nightingale. The guest speaker was Dr. W.S. Houston who gave an interesting and instructive talk on teeth, their treatment according to care and diet. This was followed by an instruction period on different kinds of toothpastes and powders. Refreshments were served by the hostess, assisted by Mrs. Ruth Youngblood and Mrs. Kathleen Merrow, followed by a social hour.
     Neil Daggett Jr., has returned home from the McNaughton hospital where he underwent an appendectomy. He returned to his studies at the Maine Central Institute in Pittsfield, Monday.
SEBEC CORNER & STA. – MARCH 30
     Crows are quite numerous.
     Mrs. Grace H. Dickson was in Brownville Junction Mar 18 with Mrs. Nellie Gibbons, school nurse.
     Mr. and Mrs. R.P. Davis and Roger Evans visited Mrs. Mary E. Davis and family in Brownville, Mar. 21.
     Mrs. Quincy Livermore visited her daughter Barbara in Houlton recently.
     Despite the big storm Mar. 16 the Ladies’ Farm Bureau met in the Hassell-Davis home with a good attendance, subject, Meal Planning. Mrs. George Folsom and Mrs. Charles Green were dinner committee.
     Farmers are tapping their maple trees.
     John A. Ladd was in Brownville Mar. 22 to attend the funeral services of his cousin, Ernest Hamlin.
Page 6

THREE RIVERS KIWANIS NEWS

CHILDREN: PRIORITY ONE

REGULAR MEETING
     The Three Rivers Kiwanis Club meets at Angie’s Restaurant each Wednesday morning at 6:30 to eat breakfast, enjoy fellowship, hear speakers on various interesting topics, and to share ideas. All are welcome to visit with us. If you would like to join our organization, please contact Janet Richards or any other Kiwanian for an application. We are involved in many worthwhile local projects and would be very pleased to have you participate in them.

MEETING NOTES JULY 24
BY JANET RICHARDS, SECRETARY
     Fifteen members and 1 guest, Val Robertson’s daughter Katie, attended this week’s meeting.
     If anyone wishes to go to the New England District Convention in August, let me know.
     An interclub is going to Guilford July 25.
     The Newspaper printer is working great and is a terrific time saver.
     Chris Beres gave an update on the Kiwanis Auction dollars.
Buffy Olmstead will be organizing the Senior Barbecues for August.
     Kiwanis shirts are still available if anyone needs one.
     Fred and Lois Trask's anniversary is July 26, AND Fred remembered!
     Happy and Sad dollars, nine altogether today for visitors, baseball, bikers, appointments, and birthdays.
     Tom Lizotte spoke to Kiwanis this week about all the great changes being made to Mayo Regional Hospital in Dover-Foxcroft. Bill Sawtell introduced Tom who we always enjoy hearing from. Many of us have driven by Mayo and noticed the construction. If you are interested in seeing the results, a formal open house, which will include guided tours and snacks, too, will be held August 3rd from 2-4 PM.
     The project, which broke ground in May of 2001, is in its final months of construction. This project underwent three years of planning and is being funded through a low interest bond, profits, and external fund-raisers. You may ask why? One of the biggest reasons is the way healthcare has evolved. Think how most procedures are now handled as an out patient procedure. Obviously this structure, which opened in 1978, was not designed to handle this overwhelming change. Privacy is a very big issue, along with numbers.
     In 1978 the ER saw approximately 4000 patients. That number has tripled now. Many patients don't have health insurance and doctors certainly don't make house calls anymore. Renovations have tripled the space, out patient services are geared to the first floor, and the second floor contains conference rooms, offices and a library. One big focus for the conference rooms will be workshops on wellness prevention and health education.
     The library is opened to the public at no charge. Come see the great renovations on August 3rd from 2-4pm.

Greetings from Vinalhaven to my fellow Kiwanians:
(From Roy Bither)
     I read the newsletter on the web, so I am attempting to keep in touch with the club. I don't have anyone helping with Joan and this ties me down pretty well. I do have her go to a day care program for six hours a day, six days a week. This gives quite a bit of relief, but I have no one to stay overnight with her. This means I can't get up to Milo occasionally. THEREFORE you all are invited down individually to visit on Vinalhaven We could probably handle at least four at a time. The lobsters are quite tasty!

NOTICE:
     Three Rivers Kiwanis 5th Wed. meeting for members and their spouses will be Wed., July 31 at the Treworgys' camp on Sebec Lake in Bowerbank. There will be a potluck supper at 6:30 PM but you are invited to come any time after 5:00. Bring either a salad or a casserole; the Treworgys will provide dessert and drinks.
     You can pick up directions at Trasks Ins. or call us at 564-8828. We will have markers from the Bowerbank Road to our camp for you to follow. It takes 30 minutes to drive from Milo to our camp.

Thanks from the Three Rivers News…..
     The Three Rivers News would like to thank Mr. James McLean of Randolph, Maine for his extremely generous donation and for his request for a subscription.
     Mr. McLean moved away from Milo in 1942, yet he still returns many times a year to visit the town, and reminisce of his days at “dear old Milo High School”.
     In his letter to the paper, he mentions many of his teachers, and recalls with special affection, Roy Monroe. It seems Roy talked Mr. McLean into returning to school, instead of quitting.
     Mr. McLean said he would like to make a donation in memory of his beloved wife, Virginia “Jeanie” Pearl Young McLean..
     Mr. McLean considers the paper a link to Milo.
     Thank-you Mr. McLean-The paper will be around for a very long time, thanks to grateful readers like you!
               Valerie Robertson
               Three Rivers News
Page 7

A new feature to the Three Rivers News is the TRC Page. Every week, it will feature the current week's community calendar, and some other features of our site.

Community Calendar

Local Church Information

Become part of our Website!

Would you like your business or organization listed on our site? The service is free! We provide a listing of businesses, clubs & organizations, churches, and schools. Just fill out the following form or fill out the form on our site at www.trcmaine.org! Also, please list any upcoming local events that should be in our community calendar!!

Fill out this form!

Page 8

Print Issues: Copyright © 2001 - 2012 Three Rivers Kiwanis Club
Website: Copyright © 2002 - 2012 Three Rivers Community Alliance